Yazd – túlélés a sivatagban, avagy klíma az ókorban

Embertelen időjárási körülmények, kíméletlen hőség a nyári hónapokban. Yazd és környéke mégis ezer évek óta bizonyít. Van itt élet. Nem is akármilyen.

Teheránból VIP (Very Important Passenger) busszal érkeztünk Yazd városába. Ez olyan távolsági busz, amely igen hosszú távokon közlekedik, és a VIP jellegéből adódóan a kényelmes ülések mellé némi étel-ital is jár, általában keksz és üdítő. Éjjel tettük meg a hatszáz kilométeres utat. Reggel szálltunk le az óriási, mégis méreteihez képes csekély forgalmú buszállomáson. Abbas már várt minket. Ekkor még nem ismertük őt.

 

Yazd

A város remekül alkalmazkodott a sivatagi léthez. Több, mint 1000 méterrel a tengerszint felett fekszik, lakosainak száma közel félmillió. Télen ugyan néha hó is esik, mert az évszak hűvös, ám ezzel együtt is csak alig tizede az egész évben hulló csapadék mennyisége a Magyarországon megszokottnak. A legnedvesebb hónapban kb. 25 mm esik, de vannak hosszú időszakok, amikor ez az érték konkrétan nulla. Májustól szeptemberig pedig 30 °C fölé kúszik a higanyszál, sokszor a 40 fokot is meghaladja. Ez a makacs környezet szülte az ősi klímaberendezéseket, a széltornyokat. A részben felszín alá települt város a külső tér forró levegőjét pincéken keresztül lehűti, majd a lakáson átvezetve magas kürtő-tornyokon engedi vissza a szabadba. E tornyok biztosítják a levegő áramlását, és a pincék hűs levegőjét a földszinti helyiségekben. Az építőanyag vályog, melynek az esőmentes időjárás igen kedvez.

Az óváros jellegzetessége az a sűrű sikátoros alaprajz, mely leginkább gyalog vagy két keréken járható. Puritán, organikus vályogfalak, magas kerítések, néhol a tetőteraszok közt boltíves átjárok alkotják. A sárgásbarna sárházak fölé magasodnak a klímatornyok és az iszlámot hirdető meseszép kerámiacsempe ornamentikával díszített mecsetek. A legszebbek talán a Jame mecset, a Babak-mecset, és a Mir-Chamaq-mecset, de szintén fontos épület az V. századból fennmaradt Davazeh Imám temploma, mely a többihez képest szerény, vakolatlan téglafalát csak a formai megoldások öltöztetik.

Három napot töltöttünk Yazd szépségei közt és környékén. Visszatérő vendéglátónk mindvégig Abbas volt. Ő egy taxis, aki a buszállomáson kapott az alkalmon, hogy öt hátizsákos turista szállt le a VIP-ról. Mivel szállásunk még nem volt, így elvitt az egyik nagyon jó barátjához. Közben az úton ajánlott pár környékbeli túrát, melyhez természetesen majd őrá is szükség lesz . Mondtuk neki, hogy majd később megbeszéljük, előbb a szállást szeretnénk elfoglalni. Fáradtak vagyunk, egész éjjel utaztunk.

 

A környék

Yazd kifejezetten alkalmas arra is, hogy a környéken csillagtúrákat tegyünk. Számos látnivaló akad, melyek Perzsia ősi történetébe vezetnek vissza. A körúton természetesen Abbas volt a vezetőnk, aki némely helyen még a belépőkből is tudott kedvezményt kialkudni, mert az ottani őrök őneki nagyon jó barátai.

 

Chak-Chak

Az egyik legrégebbi egy isten hit a zoroasztrizmus a Perzsák ókori vallása. Ezt ma is gyakorolják az iszlám többségű országban. Népszerű zarándokhelye a Chak-Chak, ahol a száraz, kopár hegyből csordogál a víz. Ez egy hegyoldalban épített teraszos zarándokhely, ahol ünnepek esetén 4000 fő is összegyűlik.

 

Meybod

Meybod a selyemút mentén fekszik. Hatalmas vályogtégla erődje nem csak az ellenségnek állt ellen, hanem az időnek is. Az itt állomásozó katonák a közeli karavánszerájban megpihenő karavánokhoz adtak kíséretet. A selyemútnak igen nagy szerepe volt a környék történetének alakulásában.

A téli és az éjszakai hideget, illetve a szárazsággal járó gyors párolgást kihasználva tudtak a helybeliek jeget készíteni. Ezt hatalmas mennyiségben felhalmozva a város jégvermében, akár a forró nyári hónapokra is el tudták tárolni. Az 1940-es években a jégtároló még működött, ma múzeum.

A postagalamb perzsa találmány. A galambokat karavánok vitték távoli földekre, majd onnan üzenetekkel engedték őket haza. A pár száz éves galambház a 4000 galambhellyel, már szervezett postát feltételez, és az is kézenfekvő hogy a modern posta a 19. században szintén a karavánszerájokba települt.

 

Kharanaq

Kharanaq egy ezer éves vályogfalú. Sikátorai, pincéi, zegzugos labirintusai hosszú időn át menedéket nyújtottak a tűző nap, a forróság, vagy épp a téli hideg elől.

A zoroasztrizmus az iráni alkotmány szerint védettséget élvez. Yazd a vallás szempontjából fontos városként van számon tartva, az egyik leghíresebb tűztemplom a Kermán felé vezető út mentén áll, illetve a Hallgatás egy tornya is a település határában magasodik a táj fölé, mely valójában egy temetkezési hely.

A túra alatt Abbas puszta vendégszeretetből hűs dinnyével és jégkrémmel, valamit szotyival kínált meg, ezeket egy-egy nagyon jó barátjánál vette. A jégkrémet hamar el kellet fogyasztani, de a dinnye sokáig hűs marad, ha a gázpedál fölötti klíma szellőző óvja a felmelegedéstől. Hogy minket mi óvott attól, hogy a jókora gyümölcs ne guruljon a pedálok közé, azt nem tudom.

 

Yazd-off

Kikapcsolódásként off programokat is lehet találni a városban. A régi víztározó, mely még a közművesítés előtt szolgálta a várost, ma egy látványos ókori sportnak ad helyet. A kondizás elődje némi harc-, és mozgásművészeti koreográfiával vegyítve a zurkaneh. Ez fából és fémből készült vaskos ütőszerszámok és pajzsok emelgetésre és bravúrozás, tradicionális perzsa dob zenére. Ritmikus gimnasztika. A ritmust egy szertartást vezető ember vezényli élőben, a saját maga dobol. Néha rituális mondatokat mormog, amolyan fejezetnyitó céllal, majd a tornászok válaszolnak, és az egyik közülük vezeti a következő öt perc gyakorlatait. Az egész óra úgy egy óra, de mi nézők közben teázhatunk kedvünkre. Persze pénzért. Azonban akik ott edzenek nyilvánosan, mindennap ezt teszik. A falakon régi fotók bizonyítják mindezt.

A sötétedés utáni időszakot érdemes a belváros egy kellemes tetőteraszán eltölteni, teázás és vízipipázás közben. A gyönyörű látvány és a perzsa emberek kedvessége, vendégszeretete felejthetetlen élmény. Ez a város személyes kedvenceim egyike.

Innen Shirazba vitt tovább utunk, ahova Abbas vitt el egy másik nagyon jó taxis barátjával, és egy sokadik nagyon jó barátján keresztül a soron következő szállásunkat is leszervezte. Azóta mi is nagyon jó barátai vagyunk.


A sorozat többi epizódja:

Folyt köv.

[esbé]Yazd – túlélés a sivatagban, avagy klíma az ókorban
Oszd meg

Hasonló cikkek