Rózsaszín fényfürdő Shiraz városában

Vajon lehet a világot rózsaszínben látni? Félezer kilométert utaztam a kősivatagon át, hogy ezt megtudjam. Shiraz elbűvölt.

Kétféle rózsaszín létezik. Az egyik, az a Barbie rózsaszín, a tömeg-gyártott, az egynemű, a homogén, a pink. A másik pedig a shirazi. Ez olyan, mint amikor a rózsa szirmát százszoros nagyításban nézem. Textúrája van, árnyalatok tarkítják. Impresszionista festők használtak effélét, mikor rokon és nem rokon színekből kevertek ki egy élénk ragyogást. Amit a spektrum számos eleme alkot, és amely üdítő hatással van a szemlélőre.

 

Rózsaszín mecset

A Nasir ol Molk mecset, azaz a rózsaszín mecset méltán egyik jelképe Shiraznak. Észak-nyugati szárnyának dél-keleti színes üveg ablakai azok, melyek a fentebb említett ragyogást okozzák. Ám nem egyedül. A belső tér mozaik kerámia burkolata, gazdagon díszített boltozata és a padlón elterülő szőnyegek sora legalább ugyanennyiben hozzájárul a hatáshoz. De ez a rózsaszín nem csak a színekről szól.

A város ezer és egy arcát mutatja, mégis mind összeáll eggyé. Egy derűs és nyugodt világgá. Mert a nyüzsgés, az utcák forgataga, a bazár zsivaja időről időre, és helyről helyre elcsendesedik. Az iszlám vallásosság sok mindenről szól.  És ennek egyik eleme az a nyugalom, mellyel az iráni emberek megajándékozzák magukat. Az iszlám templomok, a mecsetek nem csak az áhítatnak adnak otthont, hanem a könnyed békés pihenésnek. Legyen szó helybeli lakosokról, vagy turistákról. Nem egy árnyas udvaron, boltozott teremben láttam, ahogy a szőnyegeken ülve elmélkednek, imádkoznak és csendesen beszélgetnek az ide látogatók. Én is így tettem. A rózsaszín mecsetben kifejezetten az volt az érzésem, hogy itt a fény hat az emberi lélekre. Minden gond tovatűnni látszott.

 

Alku a szállásra

Abbas, a yazdi vezetőnk hozott autóval Shirazba. A szállást már leszervezte telefonon, persze kényszer nincs, ha nem tetszik, nem kell elfogadnunk. Mivel fáradtak voltunk, megnőtt a kompromisszum készségünk. A kényelmes ágy bőven elég, ha zuhanyozni is tudunk. A kérdés csak az ár.
Egy nagyon kedves recepciós hölgy kísért fel az emeletre, és két lakosztályt is megmutatott. Nekünk a szerényebbik is bőven megfelelt. Kérdezte:
– Melyik tetszik?
Mondtuk, hogy mindkettő. Tovább faggatott:
– Melyiket választanánk inkább?
– Az az ártól függ.
– Nekünk az ár másodlagos – mondta – a lényeg, hogy Önök jól érezzék magukat, és meg legyenek elégedve.
Válaszunkat megismételtük, amolyan magyarosan:
– Az tényleg az ártól függ.
Ő is megismételte amit mondott, hangsúlyozva azt a vágyát, hogy a mi megelégedettségünk a legfontosabb. Gondoltuk, ezt az alkudozást úgysem ússzuk meg. Legyen hát:
– Nekünk az utóbbi, a nagyobb lakosztály tetszik.
– Rendben. Akkor megkapják azt, az olcsóbbik apartman áráért.
A vendégszeretetről alkotott képünk Iránban ismét szélesedett egy kicsit.
Abbassal elfogyasztottunk búcsúzóul egy hatalmas dinnyét, majd elindult, hogy letudja a családjához vezető 500 kilométeres utat.

Szállásunk a belváros peremén volt. Innen gyalogosan kényelmesen megjártunk mindent, amit a rövid ittlétünkre terveztünk.

 

Shiraz

A város egy ősi település, mely sokáig csak karavánok pihenő helye volt. Shiraz az arab betörés után indult erősebben fejlődésnek. Többször volt főváros is, mindez építészetén, kulturális örökségén látszik is. Ma lakossága több mint egymillió fő. Számos látnivaló akad itt. Az egyik a citadella, melynek a pisai ferde toronyhoz hasonlóan van egy megdőlt bástyája. Kertek, mauzóleumok sora, mecsetek és persze bazár is akad, amit még érdemes megnézni.

A mecsetek közül fontos kiemelni a legnagyobbat, mely nem is egy mecset, hanem egy komplexum.  Másfél kilométeres kerülete és kilenc hektáros területe hat mecsetet foglal magába. Turistaként sajnos nem fotózhattam, a gépet le kellett adnom egy kis pavilonban, ahol vigyáztak rá. Mivel látták, hogy külföldiek vagyunk, egy anyakönyv-vezetőhöz hasonlóan szalaggal átkötött idegenvezetőt adtak mellénk, aki szívélyesen körbevezetett. Ingyen. Elmondta, hogy az épületegyüttes folyamatosan bővül, így például a legújabb mecset három éve készült el. Ezen igencsak megdöbbentem, mert az építészeti kialakítás megtévesztően olyan, mintha több száz éves imahelyről lenne szó. Vezetőnk ügyelt arra is, hogy társaságunk hölgy tagjai ne keveredjenek be oda, ahol csak férfiak tartózkodhatnak, és viszont.

A mecset szomszédságában fekszik az óváros, mely sikátorokba szerveződött szél-koptatta vályogházakból áll. A másik irányból pedig egy olyan városrész szegélyezi, amit leginkább a budapesti körúthoz tudnám hasonlítani. Az épületek földszintjein boltok vannak, és az utcákon esténként nyüzsög az élet. Az Európában is ismert háztartási eszköz márkákból itt egy másféle dimenzió tárul fel. A nagycsaládosok miatt nagyobb mosógépek, tűzhelyek és főzőzsámolyok töltik meg a kirakatokat, üzleteket. Persze vannak divat ruházatot, szöveteket, szőnyegeket, lakberendezést kínáló árusok és élelmiszer boltok is. Na meg persze büfék. Némelyik kirakatában látványhűtőkben nyers húsok és belsőségek sorakoznak. Kívánságra elkészítik ezeket. Itt láttam először vitrinben nyers birka agyvelőt. Gasztro kultúrsokk. A grillcsirke meg egyenesen fenséges.

Egy érdekesség még idetartozik, a Syrah bort adó szőlőfajtáról kiderült, hogy az valójában genetikailag francia, és csak tévhit, hogy e város környékéről származik.

 


A sorozat többi epizódja:

Kiemelt kép: Erik Grootscholte

[esbé]Rózsaszín fényfürdő Shiraz városában
Oszd meg