Paul Brunton a kalandutazó

Paul Brunton brit író, a spirituális irodalom egyik legnagyobb XX. századi alakja. De ennél több több is volt. Kalandutazó.

Paul Brunton

Paul Brunton eredeti nevén Raphael Hurst 1898. október 21. és 1981. július 27. között járta e földi világ útjait. Szolgált az első világháborúban, és talán ennek is köszönhetően a misztikum irányába fordult. Az 1921 és 1926 közti rövid házasságából egy fia született, majd mivel megcsalták, elvált. Könyvkereskedőként és újságíróként dolgozott. Az 1930-as év fordulópont, ekkor utazott először Indiába. Igazi útkereső volt. És ezért merem ajánlani, itt a kalandutazó oldalán.

Az utazás nem arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem arról, amit közben átélünk.

Nicholas Sparks

A kalandutazo.hu mottója, Paul Brunton számára az ars poetica. Számos helyen járt életében, főként a keleti országok varázslatát, misztikumát kereste. De oknyomozó pubicisztaként első soron azt, hogy mi az a titok, ami ez a világ mögött rejlik. Leplezett le csalókat és bazári mutatványosokat, akik csupán szemfényvesztéssel foglalatoskodtak, és turisták sokaságát verték át a keleti bölcsesség álcája mögé bújva, de találkozott valódi spirituális töltetű mesterekkel, és jógikkal. Könyvei egyszerre tanítások, és egyszerre izgalmas útleírások. A XX. század viharaiban Paul Brunton a nyugalmat kereste. A belső békét. Mert könyveinek tanulsága legtöbbször abban rejlik, hogy belül kell azt keresni, amit kívül nem lelünk.

Írói pályája elején a szkeptikus európai utazó kerül az ismeretlenbe, amiről sokezer titkos mesét és legendát hallott már. De mi az igazság?

Művei hiányt pótló írások voltak már megjelenésükkor, de manapság is azok, mert egyféle archívumként őrzik mindazt az izgalmat, amit egy olyan világ adott, amely mára teljesen megváltozott. A globalizáció elkerülhetetlen folyamat. És kábé ekkortájt kezdődött. A kelet és a nyugat különös vegyülése.

Az utolsó éhes turista is hazament; az utolsó fekete ruhás idegenvezető is már ezerszer eldarálta ugyanazt a felszínes fecsegést az ősi föld idegen látogatói előtt; a fáradt szamarak, kimerült vicsorgó tevék is hazaszállították aznap már utolsó utasaikat.
Felejthetetlen, földöntúli szépségű pillanat, amikor az alkony leszáll az egyiptomi tájra. Minden színné változik át és a legélesebb ellentétek bontakoznak ki az égbolt és a föld között.

Paul Brunton ír így a kairói naplementéről az Egyiptom titkai című művében. Ajánlom írásait, mert sajátos stílusa olvasmányos, informatív, izgalmas. És a kalandutazo.hu filozófiájával összecseng. Minden külső utazás belső utazás is egyben.

 

Munkái

Magyarul is megjelent könyvei: Egyiptom titkai; India titkai; A Himalája titkai; A felsőbbrendű Én; Az Önvaló bölcsessége; A jóga titkos tanításai; A titkos ösvény.

Egy érdekesség a magyar fordítássokkal kapcsolatosan: az Önvaló szót Baktay Ervin találta ki az angol Self szó magyar megfelelőjének. Ez 1934 körül volt, amikor az India titkai című könyvet fordította.


Forrás: wikipédia
Kiemelt kép: https://hu.pinterest.com/pin/411586853417010710/

 

@kalandutazoPaul Brunton a kalandutazó
Oszd meg