Örményország és Georgia

Örményország és Georgia két ország, ahol kelet és nyugat, észak és dél, múlt és jelen találkoznak. Képek és hangok: videó a Kaukázusról. Két hét fél órában.
(Kaukázus – 7. rész)

A múlt

Mindkét ország eseményekben gazdag történelmi múltra tekint vissza. Örményország már 8000 évvel ezelőttről őriz régészeti leleteket, főként réz, bronz és vas eszközöket. A hagyományuk szerint a jereváni látképet uraló (ma törökországi) Ararát hegye az a magaslat, ahol a Biblia szerint Noé bárkája megfeneklett. Az ország nagyobb városai, mint Jereván és Gyumri, majd 3000 évesek. Az ókorban erős érdekérvényesítőként időnként független királyság volt, olykor autonóm területét képezte a szomszédos birodalmaknak. A Krisztus utáni időszakban Jézus tanait ide is elhozták az apostolok, s oly sikerrel bírtak, hogy háromszáz évvel később Örményország elsőként tette államvallássá a kereszténységet. A középkortól számos külső erővel került szembe Örményország. A mongol hódítás igen nagy károkat okozott, amit a későbbi török és perzsa uralom váltott fel. Ebbe néha az oroszok is beleszóltak.
Az Örmény népesség a mai országhatárokon kívül Törökország – Szíria határvidéke mentén egészen a Földközi tengerig is elért. Az itt élő törökökkel többször kerültek összetűzésbe, 1894 és 1896 között, illetve 1915 és 1923 között körülbelül kétmillió örmény halt meg.
A XX. század nagy részében a Szovjetunió tagállama volt.

Grúzia történelme is 3000 éves, fordulatokban gazdag. Kedvező fekvése miatt a környező nagyobb hatalmak sokszor igyekezték leigázni. Ennek ellenére identitását megőrizve sikerült mindvégig fennmaradnia. A XII. században vezető szerepet töltött be a térségben. Később a török-orosz illetve perzsa-orosz konfliktus írta az ország történelmét. Ezekből az Orosz Birodalom került ki győztesen, így Georgia is annak része lett. 1918-ban függetlenné vált, de Sztálin törekvései 1921-ben váltak végleg valósággá, és Grúzia – egyben Sztálin szülőhazája – a Szovjetúnió tagja lett. 1991-től újra független állam.
A bortermelés hagyománya a történelem előtti időkből Georgiából ered, ez a mai napig egyik legfontosabb gazdasági ágazat az országban. A szomszédos Örményországgal sok közös szál köti össze, a legerősebb az ortodox keresztény hit mellett a részint közös genetikai eredet, melyet a hajok népe adott.

 

Örményország és Georgia a jelenben

A Kaukázusról szóló cikksorozat záró epizódjaként az eddigieket összefoglalja az a félórás film, ami 2015-ben készült. A videó azt mutatja be, hogy milyen ma Örményország és Georgia.

 

A sorozat többi epizódja:

[esbé]Örményország és Georgia
Oszd meg

Hasonló cikkek