Mayerling, egy szerelmi tragédia helyszíne

Vadászkastély az erdőszélen – festői környezet, pompa, gazdagság, szerelem. És egy tragédia. Mayerling leginkább ez utóbbiról híres.

Az itt történtek, az épület, vagy a környezet az ami vonzza a turistákat, mindegy is. Mayerling kedvelt kirándulóhely.

 

Rudolf főherceg

Mayerling egy kis falu, Bécstől alig húsz kilométerre a Bécsi-erdő területén. Rudolf koronaherceg tulajdonolta a település melletti vadászkastélyt, mely az ő szomorú történetének lett immár őrzője. A sok látogató jelzi, személye máig figyelmet követel. Ferenc József, az uralkodó és fia, Rudolf között mindig is feszült volt a viszony. Fia édesanyjára hasonlító érzékeny lelkű, nagy szabadságigényű, intellektus volt. A magyar főurak az osztráktól független önálló Magyar Királyság trónjára szánták. A császár nem tartotta vezetésre méltónak, a politikai életből kirekesztette. Fia így a publicisztika felé fordult. Írásait álnéven adta közre, melyeket a korai liberalizmus szellemisége hatotta át.
Rudolf 1889 január 30.-án Maria von Vetsera bárónő szeretőjével, aki még a 18. életévét sem töltötte be, öngyilkos lett.  A jelenlegi kutatások szerint a férfi előbb főbe lőtte szerelmét, majd önmagával is végzett. Ennek fényében az oly romantikus-tragikus jelzőt, a közös öngyilkosságot simán át lehet sorolni a gyilkosság és öngyilkosság minősítésre. Ezt talán az is megerősíti, hogy kettejük viszonya alig pár hetes volt.

 

Mayerling

A mayerlingi kastély egy szép erdős domb oldalán áll, küllemében egyházi épületre hasonlít. A tragédia után sok részt lebontattak, átalakították. Ma karmelita nővérek élnek itt. A dráma helyszíne fölé egy kis kápolnát emeltek. Innen lehet bejutni a három szobás múzeumba. Látható Vetsera Mária első koporsója, őt máshol temették el újra. Ezen kívül használati tárgyak, eszközök, fényképek vannak kiállítva.

A Mayerling vadászkastélyában történtekről a valóságot ma sem tudni. A fegyver nem Rudolfé volt, egyesek szerint a testén dulakodás nyomai voltak. Előző nap apjával is heves vitába keveredett, aki figyeltette fiát. Sokan összeesküvésnek tartják az eseményt. De ott van a hiteles levél, amelyben Stefániától köszön el. A Vetsera családot, a kocsist, az inast, akik ott voltak, száműzték.

A tragédia szerelmi, mégis, ez nem egy Rómeó és Júlia történet.


Kiemelt kép: AnubisAbyss

@kalandutazoMayerling, egy szerelmi tragédia helyszíne
Oszd meg

Hasonló cikkek