Konnektor csatlakozó – de milyen?

Konnektor csatlakozó típusból sokféle létezik a világban. Most megmutatjuk, hogy hol milyen.

IEC – a konnektor csatlakozó adatbázis

Az International Electrotechnical Commission azaz Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság egy szervezet, mely az elektrotechnikai szabványokkal foglalkozik. Többek között arról is adnak információt, hogy a világ mely országaiban hány voltos a hálózati feszültség, és hogy milyen konnektor csatlakozót, más néven elektromos hálózati csatlakozót használnak. Az IEC angol nyelvű oldalán egy remek leírást találhatunk minderről, sőt típusok szerint listázva illetve térképen is megnézhetjük mindezt. Egy kevésbé részletes oldalon magyar nyelven is találhatunk információt ugyanerről.

Az IEC weboldaláról megismerhetjük a különböző típusokat A-tól N-ig, megtudhatjuk, hogy miért is létezik ennyi féle, hogy hol melyiket használják, és hogy pontosan milyen szabványossági előírásoknak kell megfelelniük. Bár ez már kevésbé fontos egy nyaralás során.

konnektor csatlakozó

Mire jó ez?

Legfőképpen arra, hogyha külföldi utat tervez az ember, akkor képes lesz-e feltölteni a telefonját, vagy a fényképezőgépét, vagy bármilyen hálózatról működtethető eszközét. Ha nem készülünk fel időben egy apró, de praktikus átalakítóval, akkor bizony igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, távol otthonunktól.

 

@kalandutazoKonnektor csatlakozó – de milyen?
Oszd meg