Kaukázus

A Kaukázus egy hegység, mely Európa és Ázsia határán húzódik. Egyszerre kelet és egyszerre nyugat. És egyszerre a jelen és egyszerre a múlt.
(Kaukázus – 1. rész)

A Kaukázusi nyaralásunk lenyűgöző volt. Igazi kultúrsokk. E rövid cikksorozat az ott töltött két hét élményeit szedi csokorba. Fókuszban Örményország és Georgia, régebbi nevén Grúzia.

 

Érkezés

A repülő éjjel szállt le, vagyis inkább hajnalban. A Fekete-tenger felől érkeztünk, a gép bal oldalából egy órával a korábban még Szocsi fényeit láttam. A város ahol landoltunk: Kutaiszi. Pici repülőtere van, mely a településtől kb. 20 kilométerre fekszik. A főépület akkorka, mint egy kisebb Spár áruház. Az útlevélvizsgálat után lekuporodtunk a csomag-futószalagok mellé. A várakozás nem volt gondtalan. A hajnali fáradság mellé többféle érzés is tolakodott. Nem közvetlen járattal érkeztünk, így azon ment a para, hogy a hátizsákjaink is megjöttek-e, vagy ottmaradtak az átszállásnál. Nekem már azon is pörgött az agyam, miként fogjuk pótolni a tisztálkodó eszközeinket vagy az alsóneműt. Szerencsére az iratok, a pénz és a fényképező a kézipoggyászban volt. Ezeket célszerű mindig abba pakolni.

Húsz perc izgalom után felbukkant a négy hátizsák. Illetve először csak három, a negyedikre további öt percet kellet várni, csakhogy a vérnyomás rendben legyen. Valószínű cigiszüneten voltak a csomag pakolók. Sebaj.

Az infopultnál egy angolul is beszélő fiatal hölggyel rendeztük a fuvart a szállásunkig. Azt feltétlenül fontos volt hangsúlyozni, hogy mi csak Kutaiszibe megyünk, és nem a fővárosba, Tbiliszibe. Ugyanis a turisták közül a legtöbben oda mennek egyből. Pedig nem érdemes. Kutaiszi sok szépséget tartogat.

Szóval taxiztunk a szállásunkig, amit jó előre lefoglaltam az interneten.

 

Éjszakai futam

A taxiút a kaukázusi vezetési stílus miatt leginkább egy autóverseny gyorsasági futamának tűnt. Nagyjából fele-fele arányban használtuk a jobb és bal sávot. Ekkor mindez még nagyon meglepő volt, de két hét alatt még az extremitás ezen szintjét is meg lehet szokni. Welcome to Georgia. Tényleg megérkeztünk Grúziába.

 

 

A sorozat többi epizódja:


Kiemelt kép: Ilya Schurov

 

[esbé]Kaukázus
Oszd meg

Hasonló cikkek