Ideális szállás – szempontok és érvek röviden

Utazás esetén egy jó szállás lefoglalása nem egyszerű. Ár, helyszín, kilátás, megközelítés, elrendezés. Döntési szempontok és érvek röviden. 

Mivel az oldal elsősorban a felfedező jellegű utazásokkal és kalandtúrákkal foglalkozik, így ebben a cikkben nem téma a luxus szállás és a sokcsillagos szálloda. Ennek egyik oka, hogy a kalandutazó lényege a személyes élménybeszámolók és útleírások közreadása. És hát a szerzők egyike sem volt még a Ritzben.

 

Keresési szempontok

Természetesen nagyban függ minden attól, hogy kinek mik az igényei. Esetemben még az utazás célja illetve típusa is döntő lehet. Más szállást keresek, ha wellness hétvégére megyek, és mást, ha túrázni, vagy felfedező-nyaralást tervezek.

Wellness esetén a pihenést, a relaxációt tartom a szemem előtt. Lényeges a kényelmes ágy, a feltétlen tisztaság, és a tisztálkodási lehetőség a szobából vagy annak előteréből megközelíthetően. A közös fürdő számomra ekkor vétó. Ilyenkor nem célom a legolcsóbbat választani. Fontos még a szálláshoz kapcsolt étkezés is, azaz, hogy finom, egészséges és tartalmas legyen a koszt. A környezet is inkább a tiszta levegőről, a nyugalomról és a csendről szóljon.

Ha azonban olyan helyre készülök, ahol az idő túlnyomó részét városnézéssel és utazással töltöm, akkor szinte az egyetlen kívánalmam a kényelmes ágy. A családdal, vagy a barátaimmal közös szobában. Ekkor nem érdekel sem a csillagok száma, sem a Wi-Fi kód, sem a svédasztal. Rengeteg olyan szállást lehet találni, ahol a folyosón van a közös fürdő vagy a közös konyha. De ezzel együtt ezeknek az ára is lényegesen olcsóbb. Persze a tisztaságot ilyenkor is szeretem, de voltak már meglepő élményeim. A legextrémebb az a kis szobának aligha nevezhető helyiség volt Kairóban, ahol a két ágyon, egy zuhanyfülkén, egy plafon ventilátoron és egy lámpán kívül semmi sem volt a szobában. Még ablak sem. De hát úgyis csak aludni akartam benne. Az ébrenlét minden percét Kairó megismerésének szenteltem.

Szóval az aktuális igényszint sok mindentől függ, azonban mindenképpen érdemes előre tájékozódni a szállásról. Legalább tudjam, hogy mire számítsak.

 

Fontos a szállás helyszíne

Szempont, hogy a szállás a tényleges úti célomhoz képest hol helyezkedik el, milyen közlekedési eszközzel közelíthető meg, és mennyi idő alatt. Előfordulhat olyan helyzet amikor autóval utazom, hogy egy város szélén található olcsóbb apartman sokkal kedvezőbb. Mert van parkolója és van a közelben valamilyen tömegközlekedési lehetőség. Dubrovnik például ilyen. A belváros sikátoros területéről eleve ki vannak zárva a járművek, és a várfal külsején lévő utcák oly annyira foglaltak, hogy egy parkolókereséssel minimum négy korsó sör elfogyasztásával megegyező időt veszíthetek el. Majdnem ott tudok csak leparkolni, ahol lakom. És még fizetnem is kell érte. Ellenben ha a szálláson hagyom az autót és buszozok, akkor időt spórolok. Meg pénzt. Plusz valóban azt a várost ismerem meg ahova jöttem.

A hely kiválasztásánál a környezetet sem árt csekkolni. A kocsma csak akkor jó döntés, ha az ember ott van. Ha a szomszédban dorbézolnak mikor épp aludnék, akkor már nem. Gyárüzem mellet kifejezetten rossz aludni, és az autópálya meg a forgalmas vasútvonal is rizikós. Én töltöttem már éjszakát kamionosoknak szánt szálláson. Most szándékosan nem használtam az aludtam kifejezést. Azt nem tudtam. Úgy félóránként érkezett vagy indult valaki egy tízezer köbcentis monstrummal.

 

Fontos a tisztaság

Az alapvető higiéniai igényeknek azért nem árt eleget tennie egy hálószobának. Az alvás előtti tisztálkodás különösen fontos utazáskor, mert eleve egy olyan közegben mozog az ember, amire az immunrendszere nem feltétlenül van felkészülve. Ráadásul a fárasztó városnéző túrák, a poros közlekedési eszközök olyan kéregként képesek a bőrön megtelepülni, amitől jobb napjában egyszer megszabadulni.

 

Fontos az ár

Nekem legalábbis. Persze ez az egyik legszubjektívebb tényező, kinek-kinek a pénztárcája szerint.
Ez ügyben azt érdemes megvizsgálni, hogy a kinézett szállás a többi hasonló kategóriájú ajánlathoz képest mit nyújt és mennyibe kerül. Egy elvárható ár/érték arányt meg lehet állapítani. A tervezéskor alapul lehet venni a szálláskereső portálok kínálatát.

 

Fontos a vélemény?

Csak azé akiben megbízom. Az internet talán leghasznosabb találmánya, az hogy az emberek kezébe adja az ítélkezés jogát. Még a Wikipédia is az alapján működik, hogy az emberek online megvitatják a témát, és egy konszenzusos anyag kerül be a lexikonba. Így működnek a modern szálláskeresők is. A like fogalma, a véleményezés teret nyert szinte mindenhol. A szállásoknál is érdemest ezt megfontolni. Persze olvasni kell a sorok között is, és ki kell szűrni a reklámszagú véleményeket éppúgy, mint a fanyalgók hozzászólásait. Arra is érdemes figyelni, hogy ki hogyan ír. Az sokat elárul. Mennyi a tény, és mennyi az érzelem.

 

Keresési módszerek

Ha szállásról van szó, akkor szeretek biztosra menni. Jobb ha van egy fix hely, ahol az éjszakát tölthetem. Az internet adta lehetőségek az ideális szállás megtalálását nagyban megkönnyítik. Számos olyan portál van, ahol tömérdek mennyiségű, sokféle árfekvésű és ezzel együtt különféle igényszintű szállásra lehet bukkanni. A trivago, a booking, a tripadvisor, az utazok.hu mind széles kínálattal rendelkeznek. Ezeket akkor is lehet és érdemes használni, ha olyan útra indulok, amikor legfeljebb csak pár napra előre tudom a programot. A Kaukázusban eltöltött két hét alatt például a következő helyszínt mindig egy kávézó wifijén keresztül foglaltuk le.

Ám nem mindenhol van net. Vannak olyan országok, ahol a nagy keresőportálok még nem divatosak. Szállást itt is lehet találni, csak kalandosabban.

 

Sok fóka

2007-ben Asszuánba vonattal mentem Kairóból. Éjjel utaztam, délelőtt érkeztem meg. A vasútállomás előtti főtér forgalmas. A hotelek fullajtárjai ott vadásznak a frissen érkezett turistákra.
És ez a dolog lényege. Ez a kulcs.
A legtöbb üzlet a világon kétoldalú. Van kereslet és van kínálat. És van az alku folyamata, ami jó esetben a megegyezéshez vezet.
Ha sok ember próbál meg meggyőzni arról, hogy az ő barátjának a szállodájába menjek, akkor én válogathatok. Ezt érdemes kihasználni. Tuti recept nincs. Az első benyomások is számítanak, és az is szempont lehet, hogy az üzletkötő mennyire nyomul. Én csak akkor szeretek hagyatkozni a szállásadómra, ha szimpatikus, megnyerő ember. Nem kényszer a disznótor. Kár olyannal nekiállni vitatkozni egy esetleges gond kapcsán, aki már eleve ellenszenves. Szóval a szív jelöli ki az utat. Persze csak azért, mert oly sok lehetőség közül választhatok. Ha odaérve nem tetszik a szállás, vagy túl magas az ár, még mindig kereshetek mást. Itt én döntök.

 

Kevés fóka

Ám voltam már olyan helyzetben is, amikor nem volt túl sok lehetőségem. A grúziai Akhaltsikhe központjába érve semmilyen helyismeretem nem volt. Körülnéztem a buszpályaudvaron, és annak közelében, de sehol a fullajtárok serege. Előkaptam a kempingnyelvet és kérdezősködtem. A cél bármilyen olcsó hotel, vagy apartman volt. Egy csibészes küllemű taxisofőr el is vitt. A valaha szebb időket és jó pár szovjet regionális pártkongresszust megélt szocreál szálló ritkán mosott galambszürke csipkefüggönyei közt leltem meg éjjeli menedékem. Az első emeleti folyosó közepén a директор (igazgató) felirat mellett egy kis üvegablak mögött ült Olga néni. Ő volt a portás, vagy gondnok, vagy mi. A hely olcsó, a szoba berendezése puritán, a belmagasság megalomán. Cirka 4,5 méter. Úgy tűnt, hogy a helyiség magasabb mint amilyen széles. De az ágy kényelmes volt.

 

Én vagyok a fóka?

Volt olyan helyzet is, amikor a szállás már várt, anélkül, hogy bármit tettem volna érte. A Fekete-tenger partján fekvő Batumi felé gurultam a marsutkának nevezett kisbuszon. Csak annyit vettem észre, hogy a sofőr gyanúsan sokat telefonált, ahogy közeledtünk. Leadta a drótot: négy hátizsákos turista ül a buszon. Ahogy megérkeztünk a parkolóba, Tamara néni a kis sámlijáról felpattant, hóna alá kapta és odatoppant hozzánk. Mi még a csomagjainkkal bíbelődtünk, de ő már mutatta, hogy melyik házban lakik, és az milyen jó lesz. Így volt.

 

Végül

Bármelyik fentebb leírt eset is adódik, az önismeret fontos. Az utazás során lehet az ember fáradt és nyűgős. De a döntést akkor is meg kell hozni. És ehhez nem árt ismerni önmagam, hogy kiválasszam azt a szobát ami valóban megfelel nekem arra a pár éjszakára.

Szóval a szállást megkeresni sokféleképpen lehet. És az mindig benne van a pakliban, hogy kényelmetlen az ágy, vagy hangos a szomszédság. Hát ez a kaland része. De általában az embert sokkal több pozitív élmény éri, mint negatív. Csakhogy arra is kell koncentrálni. És ez már belső feladat.


Kiemelt kép: kozzmen

 

@kalandutazoIdeális szállás – szempontok és érvek röviden
Oszd meg