Horvátország

Horvátország az az ország, amelyik hozzánk a legközelebbi tengerparttal rendelkezik. De nem csak ezért érdemes odautazni.

Elsősorban a tengerpart jut eszünkbe, ha Horvátországi utazásról esik szó. Ez persze nem véletlen.

 

A nagy kékség

Az Adriai-tenger partja és a majd 700 sziget rengeteg turistát vonz. Nem is csoda, hisz a mediterrán éghajlat már eleve félsiker. Ehhez hozzáadjuk a fürdésre alkalmas öblök ezreit meg a strand-szettet, és máris garantált a nyaralás. Napsütés, fürdőgatya/bikini, papucs, törölköző, matrac, búvárszemüveg.
Természetesen lehet úszni, napozni, hajózni, csónakázni, szörfölni, búvárkodni, mint egy valamirevaló tengerparton. Az Adria a legtöbb helyen igen tiszta, csak a nagyobb városok, ipari kikötők közelében kicsit gyengébb a minősége.
A legismertebb tengerparti városok: Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, Makarska, Trogir, Pula. De A kisebbeket is érdemes meglátogatni, mint Omiš, Primošten, Vodice, Korčula. És a sor még hosszan folytatható.

De mit tegyek, ha meguntam a tengert?

 

A közös múlt nyomai

Akit érdekel a történelem és az a közös múlt, amit Horvátországgal együtt éltünk meg, az a strandpapucsot cserélje túracipőre és látogassa meg Spalató (Split) palotáját, Klissza (Klis) és Trau (Trogir) várát ahol IV. Béla a tatárok elöli menekülése közben rövidebb-hosszabb ideig megszállt. További látnivalókat tartogatnak azok a helyek, amelyek kraj Koloman azaz Könyves Kálmán király emlékét őrzik.
A középkorban élt közös uralkodókon kívül országainkat a monarchiában eltöltött idő emlékei is összekötik. A vasútépítés hőskorában, amikor az amerikai kontinensen postakocsi- és vonatrablók képeit ragasztották ki a seriff irodája falára, akkor Pfaff Ferenc magyar származású építész munkatársaival a MÁV főépítészeként közel 20 nagyállomás és számtalan kisebb állomás tervezését és kivitelezését irányította. Az épületek igen hasonló külső jegyei jellemzik azt a reneszánsz eklektikus stílust, amelyben a zágrábi, a pécsi, vagy a kaposvári vasútállomás is épült.

 

A modern Horvátország

Horvátország az Európai Unió tagja. Ennek megfelelően útlevél hiányában a plasztik személyi igazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Ám nemcsak ez a modern Horvátország. A XXI. századi átlag turista igényeinek megfelelően erős az internetes jelenlét. Az üdülőhelyek és vendéglátóegységek saját Wi-Fi hálózatán kívül a nagyobb települések is építettek ki saját ingyenes hotspotokat. És persze a közösségi média is tarol. A leghasznosabb egy utazó számára talán a Booking és a TripAdvisor.
A kulturális programok terén is megfér a hagyományok mellet a modern stílus. Legyen szó zenéről vagy más művészeti ágról. Nemcsak a tengerpart, de a főváros Zágráb is otthont ad megannyi érdekes eseménynek.

 

Természeti kincsek

Hegyek, völgyek, folyók, vízesések, szigetek. Lenyűgöző természeti kincsek, egyedülálló növény- és állatvilág, vagy éppen annak látszólagos hiánya jellemzi azokat a nemzeti parkokat, amelyek Horvátország területének majd 8%-át foglalják el.
Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvicei-tavak, Rišnjak, Észak-Velebit.

Ha mindez még nem elég, akkor persze indok lehet a gasztronómia, a halak és kagylók íze a friss tenger illatával és a mediterrán Dalmácia atmoszférája. Vagy kicsit beljebb a hegyvidék balkáni hangulata a nyárson forgó birkákkal. És persze a sör. Sokféle sör. Párától gyöngyöző pohárban.


Kiemelt kép: Aitor Salaberria

@kalandutazoHorvátország
Oszd meg