Herberstein, állatkert a várkastély alatt

Herberstein remek kirándulóhely és nagyszerű példa arra, hogyan lehet fenntartani egy arisztokrata családi fészket a XXI. században.

 

Herberstein

Először is, ez nem egy falu neve, hanem azé a 21. generációs családé, amely ma is itt él. A hely maga Graztól 43 kilométerre, Gleisdorf és Hartberg között terül el a Feistritz folyó kanyarulatában, melynek szurdoka felett egy kiöltött nyelv alaprajzú sziklaszirtre épült az arisztokrata família 700 éves kastélya. Az első vár építtetője ugyan Herwig, Stubenberg grófja volt, ám a terület rövidesen a Herberstein-ek birtokába került, egész pontosan 1290-ben.
Többször nehéz időket élt meg mind a család, mind a kastély, sokszor el is vadult az épületegyüttest övező hatalmas terület. Szerencsére azonban mindig sikerült talpra állniuk és rendbe hozni, fejleszteni az ingatlant is. Ennek okán a kastély ma több stílus jegyeit is magán viseli: a gótika, a reneszánsz és a barokk éppúgy felfedezhető, mint a jelenlegi funkciót betöltő épületek modernizmusa.

A Herberstein família tud valamit. Az állandó megújulás talán a védjegyük is lehetne. Az arisztokráciának nem túlzottan kedvező XX. század kavarodását is túlélve újfent bizonyítottak. Igényes, korszerű és gazdag életről tanúskodik itt minden. Ez nem egy poros múzeum, ahol viaszbábuk szemléltetik a múltat. A múlt itt a jelen. Hisz a Herberstein család ma is itt él.

Beindult a turizmus és egyre ismertebbek lettek. Ezzel paralel egyre gazdagabb és elegánsabb lett minden. Kirándulóként szinte egy egész napot el lehet itt tölteni. A festői és mesés együttes bármely életkorban járó embernek kellemes, frissítő időtöltés lehet, és egyben kulturális csemege.
Természetesen van azért a múltat bemutató múzeumi rész is. A kastélyban óránkén tárlat vezetés van, ahol megtekinthető a saját régi tárgyaikkal berendezett konyha, háló, gyermek szoba…
Körben csodálatos történelmi kertek vannak, rengeteg szép és különleges, olykor egzotikus növénnyel. A park és tájépítészet is – a kastélyhoz hasonlatosan – több történelmi kor divatját mutatja be. Egyik legszebb rész a Siegmund-kert, ahol kerttervezés fejlődése nyomon is követhető. A várkastély tövében robogó hegyi folyó partján van egy szoborpark, mellyel szellemi összhangban – kortárs művészek alkotásai kaptak helyet fentebb, a művészeti múzeumban.

 

Az állatkert

Így utólag végiggondolva talán nem is annyira különös, hogy az idők folyamán oly sokszor bizonyított Herberstein család ma is az életet választotta. Pontosabban azt, hogy a birtokot igenis élettel tölti meg. A kastélykert legnagyobb területe vadaspark. Egy különös állatkert, ahol a világ minden földrészéről található itt sokféle állat. Érdekes, hogy rácsok szinte nincsenek. A biztonságunkat úgy oldják meg, hogy legtöbbször más szintről lehet nézelődni, bámészkodni. A háziállatoktól a legveszélyesebb vadakig rengeteg faj egyedei vannak betelepítve, gondozva.
Útközben kis pavilonok nyújtanak pihenőt és árnyékot, ahol enni, inni, kávézni lehet, de ha az otthoniak is az eszünkbe jutnak, akkor még egy kis szuvenírre is akadhatunk számukra.

 

 

Kiemelt kép: Tambako The Jaguar

@kalandutazoHerberstein, állatkert a várkastély alatt
Oszd meg

Hasonló cikkek