Hellbrunni kastély – ezt nem úszód meg szárazon

Salzburg déli részén immár 400 éve a víz a főszereplő. Pompázatos szökőkutak, medencék és vízi játékok várják itt a látogatókat: ez a Hellbrunni kastély.

A Hellbrunni kastély

Markus Sittikus von Hohenems salzburi hercegérsek 1613-ban adott megbízást egy nyári rezidencia illetve székhely kialakítására. A Salzburgtól délre eső Hellbrunn városrészt választotta helyszínül, ahol Santino Solari építesz tervei alapján épült fel a Hellbrunni kastély. A legimpozánsabb és egyben leghíresebb belső látnivaló az épületben a bálterem. Ennek falai és boltíves mennyezete festett, az ábrázolt jeleneteken érződik az olasz hatás. További nevezetes látnivalók a Madár szoba, a Nyolcszög szoba és a Halterem. Az itáliai reneszánsz jelleget maga az építtető kérte. Az építkezést igen rövid idő – három év – alatt be is fejezték. Már az eredeti rendeltetés is az ünneplést és a mulatságokat szolgálta, ennek hangsúlyozására a vízben gazdag környezetet kihasználva, csodás szökőkutakkal teli parkot alakítottak ki a kastély körül.

 

Vízi játékok

A Hellbrunni kastély parkja számtalan látványosságot rejt, ezek egy része a későbbi korokban nyerte el mai kinézetét. Az 1730-as években Franz Anton Danreiter tervei alapján alakították át a kertet, de a XVII. szádazban helyezték el a hősöket és isteneket ábrázoló szobrokat. Azonban a főszereplő a víz.

Számtalan sok szökőkút található a területen, ezek közül több szokványosnak mondható, de nem egy van amelyik kialakításában, működésében egyedi. Van olyan, ahol a víz nem egy medencébe hullik alá, hanem a járdára. A spriccelő víz parabolikus ívét, mint boltozatot használták ki, és a látogatók számára közlekedő járatokat, alagutakat hoztak létre. Az egyik alkotás a váltakozó víz nyomását alkalmazza, és egy fém kupakot emelget a magasba, mely a szoborkompozíció része. Egy másik pedig ugyanezen az elven, egy golyóbist görget.
A Hellbrunni kastély híres Mechanikus színházát szintén a víz ereje mozgatja. A barokk kori életképet bemutató, izgő-mozgó faragott figurákból épített szabadtéri színház nagyszerű látványosság. Itt minden a szórakoztatásról szól. Ám van olyan helyszín is, ami nemcsak a szem számára készült. A Marcus Aurelius kút márvány asztalához ülve el is lehet ázni. A székeken megpihenő turistákra időnkét több irányból vékonyka sugárban spiccel a víz. Ez néha igen remek mulatság.


Kiemelt kép: Susanne Tofern

 

@kalandutazoHellbrunni kastély – ezt nem úszód meg szárazon
Oszd meg

Hasonló cikkek