Heiligenkreuzi apátság – régi titkok tudója

Néha különös helyeken azzal szembesül az ember, hogy a mai átlagemberétől merőben eltérő körülmények közt is lehet élni. A heiligenkreuzi apátság ilyen.

A szomszédos Ausztria szinte fulladozik a nemzeti parkoktól, annyi van belőlük. Ám bőven akad kulturális látni, nézni, és hallani való is. Zeneszerzők, festők, képzőművészek, irodalmárok… A sort hosszan lehetne sorolni, híres nevek bőven akadnak az osztrák ki-kicsodában. És vannak számosan olyanok is, akiknek nem a hírnévben és ismertségben, hanem a csendes, szorgos munkában teljesedik be sorsuk. Például az oktatás és a mindennapi szolgálat terén. És ez annak a kolostornak is a titka, ahol jártunk.

 

A Heiligenkreuzi apátság története

A Heiligenkreuzi apátság egy ciszterci kolostor, mely Bécs alatt bújik meg az A21-es út mentén. Története 1133-ban kezdődött amikor is III. Lipót alapította. Fiának Freisingi Ottónak az ereklyéit itt őrzik azzal a Krisztus keresztjéből származó darabkával egyetemben, amit IV. Balduin jeruzsálemi király adományozott V. Lipót osztrák hercegnek.

Az évszázadok sok-sok kárt tettek, a törökök például 1683-ban felgyújtották a kolostort. A közösség azonban feltárta erejét, mely a minduntalan újjáéledésben mutatkozott meg. Később, amikor a reformáció söpört végig európán újabb kihívások elé állt a Heiligenkreuzi apátság.
A szekularizációs rendelet, melyet II. József hozott, nem érintette a kolostort, mert az itt élő szerzetesek az ellenreformáció óta a felvilágosodás által is elismert oktatást folytattak. 1802 óta filozófiai-teológiai oktató központ, 1976 óta főiskolai rangot visel, 2007 óta pápai filózófiai-teológiai rangot visel, melyre XVI. Benedek pápa emelte az intézményt.

 

A mindennapok

Vallásos emberek számára is szokatlan, hogy a liturgia latin nyelven folyik, ám a Heiligenkreuzi apátság a gregorián kórusáról is méltán híres.
Ma 75 fő szerzetes él és dolgozik itt, illetve 17 környékbeli plébánián. Főként tanítanak, tudományos munkát folytatnak. De emellett gazdasági munkát is végeznek, hogy fenn tudják tartani magukat. Többek között a fűrészüzemben és a hozzá tartozó távhő szolgáltatónál foglalatoskodnak, de szőlészet is tartozik hozzájuk. Mindezek mellett a sok turista csoportot is nagyon jól, szervezetten fogadják és a környezetnek megfelelően fegyelmezett csendben vezetik végig a kolostor területén.

 

Építészeti kialakítás

A Heiligenkreuzi apátság egy csodálatos, több egységből álló, komplex építmény. Pasztell színei – a sárgák, a barack, és a rózsaszín különböző árnyalatai – a túl díszített barokkos motívumai, mesés, békés időket idéznek, harmóniát és nyugalmat árasztanak. Látogatásunkkor előbb a szép, hatalmas fákkal kísért kereszt utat jártuk be. Idegenvezető kísérőnk várt ránk. Az udvarba lépve, a fogadalmi oszlophoz és a József kúthoz értünk. Négy oldalról a kétszintes, árkádos épület zárja körbe az udvart. Háromhajós román stílusú bazilikája a XII. században épült. 43 db harangjának játéka minden órában egyházi dallamokkal figyelmeztet az idő múlására.
A kolostor mindig is az uralkodók temetkezési helye volt. Több beugróban, fülkékben híres királyok szarkofágjai kaptak helyet. Kerengője csodálatos gótikus díszítésű, háromszáz vörös márvány oszloppal van megtámasztva a számos, csúcsívek közé falazott rozetta. A belső udvar zöld gyepét színes virágágyások tarkítják. Egy kisebb részt színes üvegekkel leválasztott télikertként alakítottak ki.
A kút régen a tisztálkodás, a víz háza volt. Most gyönyörködni, pihenni, elmélkedni lehet itt.
Mert igenis a hely kedvez az elmélkedésnek.

Miféle titkot tanítanak e falak közt?
Miféle érték az, ami úgy tűnik, hogy állandóbb, mint bármi ebben a korban.

A csendes, alázatos, szorgalmas munka. Az elhivatottság, mely szüntelenül örökíti tovább a felhalmozott tudást. Generációról generációra.


Kiemelt kép: Reli Links

[hd.jutka]Heiligenkreuzi apátság – régi titkok tudója
Oszd meg

Hasonló cikkek