A fesztiválozó – jellemrajz a fesztivállexikon alapján

A nyár nem csak a pihenésről és a nyaralásról szól. Létezik az utazgatásnak egy spéci változata: a fesztiválozás. Ehhez egy valami mindenképpen kell: a fesztiválozó.

Ez egy kicsit off bejegyzés, pedig az utazásnak és a kalandoknak szinte kimeríthetetlen tárháza az a megannyi fesztivál, melyeket hazánkban rendeznek. Van ahol a helyszín a fontos, van ahol a program, van ahol a hangulat. De a résztvevők mindenképpen azok. És ez az írás őróluk szól. Kifacsart jellemrajz ez, bár valójában egy sűrített útleírás kivonata, mely számos helyszín és sok találkozás élményeit gyúrja egybe.
Fókuszban a fesztiválozó.

 

A fesztiválozó – festivalicus

A fesztiválozó – latinul festivalicus – egy mulatozó faj, melynek legjellemzőbb élőhelye a fesztivál. A populációja igen színes. Természettudósok több alfaját is megfigyelték. Ezek között rengeteg különbség fedezhető fel, ám ennek ellenére a különböző alfajokhoz tartozó egyedek egymással szaporodni is képesek. Bár nem ez a fő motiváció. Hanem a fesztivál.

 

A közönséges fesztiválozó – f. vulgaris

A közönséges fesztiválozó a legnagyobb létszámú populáció az alfajok közül. Gyakorlatilag ő a tömeg a rendezvényen. Tehát nem is közönséges, mivel ő a közönség. Jelen van minden fotón, videón és hangfelvételen. Hömpölyög és morajlik. Nélküle nem létezne maga a faj sem, mivel ő tartja el az összes alfaj élőhelyét biztosító fesztiválokat. Habár egyedenként különböző, színes és olykor meglepően izgalmas, nagy tömegben azonban sablonok szerint viselkedik – ezt hívhatjuk tömegtudatnak. Emiatt egyes kutatók már-már a haszon fajok közé sorolják őt. A következő tíz éven belül talán termelési ágazatot határoznak meg miatta.

 

Az alternatív fesztiválozó – f. altericus

Szereti az irodalmat és a képzőművészeteket. De sosem úgy értelmezi azt, ahogy az iskolában tanították neki. Ő másképpen vélekedik. És ez személyiségének kulcsa is. Csak bizonyos fesztiválokra jár, mert neki a többi már túl felkapott. Az önkifejezését igyekszik egyedivé tenni. Ehhez feltalálta a performansz-t, mint formát. De mivel az széles körben elterjedt és közérthetővé vált, ezért átnevezte flash mob-ra. Neki YOLO a carpe diem. Jellemzően saját meg nem értettségét hangsúlyozza. Azonban, ha valaki mégis megértené őt, kifejezési formát vált, és egy más jelnyelven folytatja a kommunikációt. Lényege az elkülönülésben van. Kizárólag a nőstények számára engedi meg rövid időre, hogy azt higgyék, hogy megértik. Nála ez az udvarlásának egy formája.

Egyszer egy példány elmenekülve a világ elől, kiköltözött egy nyárra a dédszülők egykori présházába. A borotvát nem találta meg, csak az öregnek egy szúrós-szemű, szakállas fényképét a századelőről. A fazont lenyúlta és posztolta az instán. Ekkor született a hipszter kifejezés, amit persze már kerül, mert mainstreamnek tart.

 

A mindenáron fesztiválozó – f. strigulis

Mindegy, csak fesztivál legyen. Ő az az alfaj akinek sem az időpont, sem a helyszín nem akadály – ha fesztiválról van szó. A kulturális és művészeti fesztiválokon ugyanúgy beilleszkedik, mint a rock vagy technó happeningeken. Ha meglát egy büfé sátrat, vagy összetákolt színpadot, már izgalomba jön. Számára nem az fontos, hogy kik vannak jelen a fesztiválon, hanem, hogy fesztivál van. Nőstények közelében csak a büfénél a sorban lehet látni, őt a szaporodás nem motiválja. Egyetlen nap van az évben amikor bizonyosan nem mozdul ki – és ez a május elseje. Mindez pedig azért, mert akkor annyi lufis-büfés rendezvény van egyszerre, szerte az országban, ahol ő ott szeretne lenni, hogy ettől sokkot kap, és otthon marad.

 

A vén szivar fesztiválozó – f. midlifecrisis

Az örökifjú. A 60-as, 70-es években szocializálódott, amikor hazánkban a rock bontogatta szárnyait. Ez oly-annyira beleivódott a személyiségébe, hogy azóta is fontosnak érzi a minden fesztiválon való megjelenést. Ezzel egyidejűleg a nőstény példányokat győzködi a saját létezésének szükségességéről. Mivel korosabb a többieknél, ezért rutinosabb is. Nem okoz számára problémát a 15-20 korsó sör vagy 1-2 üveg tömény elfogyasztása. Sablon szövegekkel udvarol, amelyek már többször beváltak. Tudja, hogy miként lehet a legkevesebb energiával a legnagyobb sikereket elérni. Ha egy kicsit is kétséges az udvarlás kimenete, lemond a nőstényről és keres egy másikat. Kedvenc időtöltése az életkorából adódóan a vele megtörtént sztorik mesélése. Valójában minden városi legendát úgy ad elő, hogy ővele történt meg. Ráadásul a Budai Ifjúsági Parkban még Jimi Hendrix-el is pacsizott.

 

A macsó fesztiválozó – f. machogrande

A legpompásabb hímpéldány. A fesztivál teljes ideje alatt a párszerzéssel foglalatoskodik. Természeti párhuzamként a paradicsommadár és a túzok hozható fel. Az erőfitogtatás, a verbális küzdelem sokszor figyelhető meg nála. Bár ő nem a szövegben jeleskedik csak a hangerőben. Fizikai küzdelembe csak akkor keveredik, ha túl sok esélye nincs a sérülésnek. Az udvarlás neki önmagáról szól, hisz siker esetén a másik csupán visszaigazolja önnön nagyságát. A nőneműek közül sokan kedvelik. (Első ránézésre.) Ha pohárba kap sört, akkor az egy látványos bicepsz és tricepsz gyakorlattá nemesül. Az  aludobozos verzió vége természetesen a hangos félkezes roppantás, vagy spiccesebb állapotban a homlokon szétpréselés.

 

A fesztivál celeb – celebus festivalicus

Valamit már letett az asztalra. Ő ezt gondolja. Így vagy úgy, de ismert, már-már közszereplő. Ezt kihasználva VIP jeggyel ténfereg a fesztiválon, keresve az őt felismerő egyedeket. Rengetegen hívják meg különböző italokra, saját pénzét nem is költi. Valójában a célja is ez. Számára a celeb fesztiválkodás a szezonális megélhetés egy formája. Két típusa van, az egyik, aki szerepelt valóságshowban, a másik, aki csak fog.

 

A VIP fesztiválozó – f. vip

Ő nem is VIP. Csak egy haverja révén szerezte a jegyet. A későbbi pereskedések elkerülése végett a viselkedését – élősködés helyett – nevezzük csak praktikus szimbiózisnak, kihasználva azt a tényt, hogy az f. VIP a celebus festivalicus számára biztosítja az italmennyiséget. Az f. midlifecrisis-hoz hasonlóan ő is sztorizgatásokkal tartja fenn egóját, de a történetekben az alany – saját maga mellett – hangsúlyosan a celebus festivalicus. Érdekes tény, hogy egy este folyamán ugyanaz a városi legenda legalább négy embertől hallható mint saját történet. Ezen alfaj számára a legtöbb fesztiválon külön VIP sátrat építenek, ahol szinte csak ők tartózkodnak, valódi VIP egyed egy sem.

 

A fonák fesztiválozó – f. inverzicus vagy f. fonakis

Fordítva él. Annyira kiéhezett már a fesztiválra, hogy az első nap első órájában kiüti magát. Ennek következtében másnap reggelig fel sem ébred. Akkor viszont friss és tettre kész. A barátai azonban pihennek, mivel ők végigtolták a teljes éjjeli programsort. Az inverzicus nappal egyedül van, ezért unatkozik. Kínos magányát a büfékben orvosolja. A hatás nem késik: mire a barátai felébrednek és az aznapi programok kezdődnek, ő már újra kábult állapotba kerül. És ez így megy a fesztivál végéig. Ha hazaér, legfeljebb megnézi a képeket az instán.

 

Az alkoholista fesztiválozó – f. alcoholicus

Az f. inverzicusból fejlődött ki egy mutáció következtében. Ő az első K.O.-t követően már fel sem ébred a fesztivál végéig. Többet nagyon nem is lehet róla mondani. Talán annyit, hogy személyesen ismeri Zacher Gábort. Illetve fordítva, mert ő úgysem emlékszik rá.

 

A gazdaságos fesztiválozó – f. lowbudget

Az alkalmazkodás evolúciós csúcsa. Minduntalan képes bizonyítani: ingyen is lehet fesztiválozni. Már a karszalagot is pillanatragasztóval vagy celluxszal dobja össze. Igazi újrahasznosító. Sátrat a tavaly elhagyottakból készít magának. Bármit megeszik és megiszik. Kedvenc itala a káló és a csavart. Valójában nem dohányzik, a “hé haver van egy cigid?” kérdéssel is csak azért szólít le, hogy megmutassa melyik alfajhoz tartozik. A szebbik nemre hajnal három után vadászik, mivel úgy gondolja, hogy a nőstény addigra már ivott eleget, és nem kell őt meghívnia. Cserébe nem törődik az esztétikummal.

 

A kihagyhatatlan fesztiválozó – f. exchibicionist

15 perc hírnév mindenkinek jár. Nála ez negyedóránkét értendő. Nem lehet olyan fotót készíteni ahol ő ne szerepelne. Valójában nem magamutogató, egyszerűen csak mindenhol ott van.

 

A kihagyható fesztiválozó – f. luseris

A lúzer egész évben spórolt a kedvenc fesztiváljára, de az utolsó héten befektette valami haverjánál 200%-os haszonra, mert nem csak a belépőt szerette volna kifizetni, hanem némi kaját is. Persze a haver éppen nem elérhető, mert az Adrián drága a roaming. Annyi spiritusz nincs benne, mint a lowbudget fesztiválozóban, így az ingyenes verzió neki nem opció. De mindez csaj sejtés, mert vele még senki sem találkozott fesztiválon. Lehet, hogy csak egyszerűen nem engedte el az anyukája.

 


Egy programajánló oldal szerint csak belföldön több mint 150 fesztivált szerveznek 2017-ben. Ezek közül sok több napos, így könnyen lehet, hogy minden napra jut egy ok az ünneplésre az ország valamely szegletében. Ha voltál a Volton vagy a Szigeten, leszel a Soundon vagy a Fishingen – egyre megy. Velük találkozhatsz bárhol. Kapolcs, Katlan, vagy egy sima falunap – a fesztiválozó jelen van mindenhol, ahol két cintányért összecsapnak. És ez bizony így van rendjén.

[esbé]A fesztiválozó – jellemrajz a fesztivállexikon alapján
Oszd meg