Egy( )személyes utazási iroda

Utazási iroda sokféle létezik. Van köztük világhírű, megbízatható, luxus, fapados, szélhámos és simán tönkremenő. De van egy, amely mindig kéznél van. Az ember maga.

Magad uram, ha szolgád nincs – tartja a közmondás. De tisztázni szeretném, a felelősség nagy. Igen nagy. Bár akkor sem kicsi, ha egy rakat pénzt bíz az ember egy utazási iroda gondjaira.

 

Egy( )személyes utazási iroda

Kezdem az elején. Jelen írás témája az egyszemélyes utazási iroda, azaz ha magam szervezem az utazásaim. Ám az önálló utazás szervezés nem mindenkinek való. Az első lépés az önismeret. Tudnom kell, hogy képes vagyok-e arra, hogy döntéseim következményét elfogadjam, elviseljem. Mert egy utazás telis-tele lehet meglepetésekkel, olyan eseményekkel, melyeket nem láthatok előre. Ha erre a kérdésre a válasz nem, akkor irány egy megbízható utazási iroda. Ha a válasz igen, akkor gyerünk tovább!

De miért nem bízom mindenképpen szakemberre? Ennek több oka lehet. Garasoskodás, spórolás, kalandvágy, adrenalin függés… Az biztos, hogy így sokkal szabadabb a túra. Nem kell egy busznyi vadidegen turistához alkalmazkodva kiválasztani a szállást, az éttermet, a kultúrprogramot, a szabadidő hosszát. Saját ritmusban, saját igényeim szerint alakíthatok szinte mindent, az adott úti cél lehetőségeitől függően. Akkor ehetek, amikor akarok. Azt nézek meg, amit akarok. Annyit pihenhetek a szálláson, amennyit csak lehet, már ha ez a cél. Ettől lesz az egyszemélyes utazási iroda egy személyes utazási iroda.

 

Útikönyvek, gugli – tájékozódás

Következő lépés a tájékozódás, majd a tervezés. Ha az ember rászánja magát egy utazásra, bizony sok mindent kell tisztázni. Ez akár hetekig, hónapokig is eltarthat. És a helyzet eközben folyamatosan változhat.

A világ országaiban a következő dolgok nem állandóak: a politikai helyzet, a gazdasági helyzet, az időjárás, valamint a természeti erők által formált táj. Forradalmak, puccsok, gazdasági válság, időjárási katasztrófák, vulkánkitörés, sárlavina, vagy földrengés szinte bármikor, hetek, napok, vagy órák alatt szerte foszlathatja álmaimat. De félre a negatív gondolatokkal.

A tájékozódáshoz több hagyományos és internetes forrás is rendelkezésemre áll. A nyomtatott termékek közül a Lonely Planet sorozat az egyik legjobb, azonban magyar nyelven nem érhető el. Az interneten igen sok fórum és blog foglalkozik a világ számos országával. Sokan terjedelmesen számolnak be friss és lényeges tapasztalataikról. A Wikipédia alap, de önmagában kevés. Szállásokat tekintve a booking vagy a trivago lehet a kiindulópont, és ezek a foglalásaimat is kezelik. És az esetek zömében megbízhatóak. Éttermek és turistalátványosságok tekintetében a tripadvisor a tudástár, ennek komment része is van, ahol húsvér emberek értékelései olvashatók. Létezik azonban egy felettébb érdekes weboldal, ahol merőben más aspektusok szerint vannak naprakészen minősítve országok, városok. A numbeo oldalán a napi megélhetés, az egészségügyi helyzet és a bűnözési ráta statisztikai adatai között böngészhetek. Ezeket akkor is érdemes tallózgatni, ha egy utazási iroda szervezi a nyaralásomat.

 

Tervezés

Mit kell tervezni? Az odajutást, az ottlétet és a hazautat.

Hogyan jutok el a célországba hivatalosan? Azaz, milyen okmányokat és engedélyeket kell beszereznem. Személyi igazolvány? Útlevél? Vízum? Meghívólevél? Minderről a Magyar Külügyminisztérium adott országra vonatkozó javaslatait érdemes olvasgatni.

Hogyan jutok el a célországba fizikailag? Repülő, hajó, vonat, busz, autó, kerékpár, lábbusz. Ki ki saját igényei, pénze és ideje szerint dönthet. Rengeteg repülőjegy kereső weboldal létezik, még a reptéri transzfer is leszervezhető, de a vonat- és busztársaságok is jelen vannak a neten. Keresés, foglalás, fizetés. Ma már sok esetben ez mind mehet online is.

Milyen az országon belüli közlekedés? Az előző ponthoz még hozzávehetem az autóbértest, a taxit, iránytaxit, stb. Számtalan világváros helyi közlekedési hálózata menetrendekkel együtt érhető el a világhálón.

Van mobilnet lefedettség az országban? Elterjedt a wifi használat? Korlátozás nélkül elérhetőek a weboldalak? Ezek tükrében lehet a tervezést lazábban vagy szigorúbban kezelni. Ehhez a ponthoz még hozzávenném, hogy fontos adat a felkapottsága, népszerűsége egy helynek, mert hiába van helyben internet és működik a booking, ha már a teljes szezonra telt ház van az egész országban. Többek között, ezt kiküszöbölendő kell egy utazási iroda esetén jó előre lefoglalni a nyaralást.

A minimális helyismeretet biztosíthatja egy előre beszerzett papír alapú térkép, de ha nincs, akkor jól jöhet a google maps. Ha azonban nincs internet csatlakozás, akkor egy offline térkép segíthet, és ebből is létezik ingyenes megoldás. Android alapú készülékekre a google térképének kisebb régiókat átölelő szegmensei letölthetők még az utazás előtt.

Pénzügyek: Mi az ország valutája? Mennyire ingadozik az árfolyam? Milyen valutát váltanak szívesen? Euró? Dollár? Használható a bankkártya? Mennyi valutát lehet/kell bevinni? Hol érdemes váltani? Ezekre általában a fórumok és blogok adnak válaszokat, de érdemes azt is nézni, hogy az információ mennyire naprakész.
Egy konkrétum: Az USA dollár hiába érvényes belföldön az idők (dollár) kezdete óta, több országban csak a modern, biztonsági jelzésekkel ellátott címleteket váltják be. Egy 1970-ben gyártott zöldhasú könnyen a pénztárcámban maradhat.

 

Rugalmasság, türelem

Ez egy fontos dolog. Itt visszautalnék az önismeretre, mert azt kell tudnom, hogy adott kérdésekben mik a tűréshatáraim, és hogy viselkedem, ha azokat meghaladják a történések. Az egyik sarkalatos kérdés a kialvatlanság. Éjjeli utazás, nemlétező szállás, rossz ágy, zajos szomszédok. Mind kihatással lehet a lelkiállapotomra. Ám, hogy mégse tegyem tönkre saját nyaralásom, hát lépjek tovább. Testben és lélekben. Ehhez kell a rugalmasság és a türelem.

De a rugalmasságot és a türelmet is lehet tervezni. Mármint azt, hogy nagyjából bármi történik, minden jó úgy, ahogy van.  Hisz azért lépek ki az otthon kiszámíthatóságából, a komfortzónámból, hogy eddig meg nem élt dolgokat tapasztaljak. Azokat meg hiába is tervezem, hogy milyenek lesznek, mert hát még nem éltem meg őket soha. Itt most idézném a kalandutazo.hu mottóját:

Az utazás nem arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem arról, amit közben átélünk.

Nicholas Sparks

És ha a “minden jó úgy, ahogy van” elvét sikerül követnem, akkor a jó élményekkel teli utazás szinte garantált. Célszerű erre lélekben felkészülni, mert úgyis nagy lesz a forróság, vagy éppen végig esik. A pincér lassan hozza a kávét, és a csatlakozás késik.

Az utazás lényege a környezetváltozás, de mit sem ér ha nem léped át a saját korlátaidat.

Kordos Szabolcs nyomán

Ez a fejezet egy utazási iroda által szervezett út esetén is lényeges, akárcsak a következő.

 

Egészség

Ez a legfontosabb. Van egy pár alapszabály, amit ajánlott betartani. Az ÁNTSZ tájékoztatást ad utazás előtt azokról a védőoltásokról, melyeket egy konkrét úti cél esetén javasolt beadatni, legalább egy-két hónappal az indulás előtt. Utazáskor legyen a táskában egy minimális elsősegély csomag, fájdalomcsillapítókkal, széntablettával, sebtapasszal, stb. Ez ügyben tanácsos orvos, vagy gyógyszerész ismerőssel is beszélni. A higiéniára az utazás alatt végig érdemes figyelni. Hosszú zötykölődések és koszos pályaudvari illemhelyek esetére a fertőtlenítő tisztítókendő jó megoldás lehet. Étkezni ott célszerű, ahol a sok helybeli is ezt teszi. Ott általában friss az étel és talán a legolcsóbb is. Aminek nem tetszik a szaga, vagy az íze, azt nem kell erőltetni. Pihenni viszont kell. És kikapcsolódni, hisz azért indultam. És összpontosítani a pozitív élményekre, és rácsodálkozni a világ szépségére, esetleg fanyar humorára.

 

Zárszó

Minden ami a cikkben említésre került, érvényes a kis létszámú, baráti társaságok utazásaira is. Annyi kitétellel, hogy ez esetben bizony egymás iránt is szükség lehet a rugalmasságra és a türelemre. Még egy közmondás: lakva ismerszik meg az ember. Ám a csoportban való utazásnak előnyei is vannak. Nagyobb a biztonság érzet, és jó dolog az embernek a barátaival együtt megélni dolgokat.

Ez az írás nem hivatott népszerűsíteni az önszervező utazást, sem nem utazási iroda ellenes. Csupán azoknak szól, akik ilyesmit fontolgatnak, és megpróbálja láttatni mindazt, amit érdemes mérlegelni. És persze ebben sem teljes körű. Hisz megannyi dologról nem esett szó, például a különféle országok kulturális és vallási különbségeiről, és az ebből adódó elvárt viselkedési normákról. Sem arról, hogy mennyire természetközeli az utazás, és emiatt milyen állatokkal, növényekkel találkozhatok, olykor akaratom ellenére. De talán hasznos lehet e bejegyzés annyiban, hogy beindítja az olvasó gondolatait, és segíti, hogy egy nagyszerű, sikeres és élménydús utazást tudhasson maga mögött.

[esbé]Egy( )személyes utazási iroda
Oszd meg