A barlangkutató, akinek a kaland a hivatása

Oly sokan a kalandvágyók közül a kalandot csak ritka alkalmakkor éljük meg. A barlangkutató viszont a mindennapokban.

 

A virtuális térben bukkantam egy bejegyzésre, mely első olvasásra megfogott. Az írás a kaland lélektanát boncolgatta, és éreztem, hogy mindez rólam is szól. Hasonlóképpen gondolkodom.

De a kaland nem az volt, aminek hittem. Küszködés és fáradtság, álmatlanul töltött éjszakák, sérülések és aggodalom, sok sátrazás, földön alvás. Mindennapos sár, rendszertelen és kevés étkezés, lemondások és visszafordulások, vágyak és sóhajok, fizikai munka és számítógép felett görnyedés. A kezdeti valami vagy fehér, vagy fekete álomképekből a szürke megtanulása. Az ifjúkori képzelet arany szárnyakon lebegett tovább, édesbúsan suhant el fájón, de közben megtanultam barlangkutatónak lenni.

velenceihegysegtura.blog.hu

 

A barlangkutató

Dr. Tarsoly Péter barlangkutató, a természettudományok doktora, földmérő mérnök, térinformatikus és szenvedélyes természetbúvár. Mindemellett blogger is. Számára a barlangkutatás hivatás, mely egy út a természet megismeréséhez és megértéséhez. Az elmúlt években, közel 70 barlang felfedezésében vett részt, ahol kutatóként a barlangtérképezéssel, a barlangok klimatológiájával, és a bejáratok növényvilágának feltárásával foglalatoskodott.

Ám a munka, a hivatás nála egyet jelent a kalanddal. Erről blog oldalán vall.

 

A blog

A megélt élmények sokszor arra sarkalják az embert, hogy azokat megossza másokkal. Talán ez a velenceihegysegtura.blog.hu célja is, azaz megosztani mindazt a kalandot amivel a barlangkutató munkája során szembesül. Szembesül, mert a kaland bizony sokszor jelent fáradságot és lemondást, és olykor csak utólag tudatosodik az emberben a megéltek kaland mivolta. Egy jelentéktelennek tűnő apróságot figyelni is lehet kaland. Például egy kőről lecseppenni készülő vízcseppet.

A kalandok között nincs rangsor; a rangsort csak az ember találta ki a társadalmi élet elrontásához. A kaland bennünk van és arra vár, hogy rátaláljunk.

Az oldalon megjelent bejegyzések egy része útleírás, melyek sajátos nézőpontból mutatják be a természetet, a tájat, a Velencei-hegységet.
Egy barlangkutató írásai ezek, aki nem csak a barlangokat kutatja, és nem is csak a természetet, hanem önmagát is.

@kalandutazoA barlangkutató, akinek a kaland a hivatása
Oszd meg