Afganisztán – a papírsárkányok földjén

Egy pécsi építész 2014 nyarán Afganisztán földjén járt. Túravezetője egy Magyarországon tanuló afgán diák volt, útitársa pedig egy kompakt fényképező. Képes-videós élménybeszámoló.

Az első pozitív benyomásom az volt, hogy élve tudtam szerezni egy szállodát, mert véletlenül elfelejtettek kijönni elém a repülőtérre.

 

Afganisztán

Ha valakit érdekel Afganisztán, akkor nem csak a híradásokat érdemes nézni. Egyik kedvenc könyvben és filmen is megjelent történetem az országról Khaled Hosseini Papírsárkányok című műve. Nem az fontos, hogy mi maga a sztori, hanem ahogy leírja Afganisztánt. Amilyen volt, és amilyenné vált az emberi brutalitás okán.
A valaha békésebb napokat megélt országba olykor visszatér egyféle kiszámíthatóság, amikor az élet erősebb a pusztításnál. Egy ilyen pillanatot használt ki Endre, a pécsi építész, amikor 2014 nyarán ellátogatott Afganisztánba.

 

Kompakt

Endre útitársa az ott töltött idő alatt egy kompakt fényképező volt, mely már alkalmas arra, hogy hobbi szintű videókat készítsen. A videó minősége valóban nem professzionális, de a tartalma igen. A nyersanyagokból elkészült rövidfilm merőben más, mint egy BBC által készített produkció. Ennek talán fő oka, hogy a készítő ugyan amatőr a videózásban, de a nyitottsága és kíváncsisága oly emberi. A filmben látható Afganisztán történelmének egy-egy főbb állomása, jó pár természeti csoda, illetve a mindennapok forgataga.

 


Kiemelt kép: Jim Kelly

@kalandutazoAfganisztán – a papírsárkányok földjén
Oszd meg